DESSERT- EN TAARTDECORATIES

Groothandel voor fast food, retail en food professionals

Knettersuiker

Er zijn verschillende soorten kristallen, zogenaamde ‘amorfe’ en ‘kristallijn’ kristallen. Amorf betekent letterlijk ‘zonder vorm’, dit zijn dan ook kristallen die geen duidelijk vorm/structuur hebben. Dit in tegenstelling tot kristallijn kristallen die ordelijk gerangschikt zijn en dus juist wel een duidelijke structuur hebben. Zo’n geordende structuur noem je ook wel het kristalrooster.

 

Het knettereffect is het resultaat van het vangen van koolstofdioxide gas (CO2) in de kristalstructuur. Dit wordt bereikt door alle ingrediënten (knettersuiker bevat naast suiker ook lactose en eventueel smaakstoffen) te mengen en water toe te voegen tot alles op is gelost. Vervolgens wordt de oplossing verhit totdat deze kookt en wordt er onder hoge druk (41 bar) koolstofdioxide gas toegevoegd. Het product wordt afgekoeld en als vervolgens de druk wordt verlaagd springt het snoepgoed uit elkaar. Hierdoor worden er kristallen gevormd die net wat groter zijn dan kristalsuiker en als je deze goed bekijkt kan je kleine belletjes CO2 er in gevangen zien zitten. Het knetterende geluid wat je hoort is het gevolg van de druk van op de opgesloten CO2 die vrijkomt.


Als je het op je tong legt zal je speeksel er voor zorgen dat de suiker oplost en daardoor komt het gas vrij.

 

Knettersuiker zorgt voor een spannende en vooral leuke sensatie in de mond. Culifine Import heeft twee soorten knettersuiker, naturel en een gechocolateerde variant.

 

                      

         Knettersuiker naturel              Knettersuiker gechocolateerd